Lorem Ipsum

korang pernah jumpa ayat macam ni tak?
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Quisque quam justo, luctus tempus viverra vel, tempor id sapien. Nullam sit amet nisl nibh. Vivamus mattis sem nec dui aliquet congue. Nullam vitae leo id risus venenatis mollis at et justo. Nulla vulputate mauris non velit ullamcorper lacinia. Maecenas et libero.

mesti pernah kan? mesti ada yang pelik dengan ayat ni.


aku pun pelik kenapa aku selalu sangat jumpa ayat ni.
terutama sekali bila aku download template.
confirm ada ayat pelik ni.
sebelum ni aku ingat ayat ni bahasa negara luar.
so,aku buat bodoh je la.
tapi semalam aku ada jumpa 1 blog yang ceritakan tentang info/sejarah Lorem Ipsum ni.
uikks? ada sejarah?
ni beberapa info yang aku dapat.

Apa itu Lorem Ipsum?
Lorem Ipsum adalah text contoh digunakan didalam industri pencetakan dan typesetting. Lorem Ipsum telah menjadi text contoh semenjak tahun ke 1500an, apabila pencetak yang kurang terkenal mengambil sebuah galeri cetak dan merobakanya menjadi satu buku spesimen. Ia telah bertahan bukan hanya selama lima kurun, tetapi telah melonjak ke era typesetting elektronik, dengan tiada perubahan ketara. Ia telah dipopularkan pada tahun 1960an dengan penerbitan Letraset yang mebawa kangungan Lorem Ipsum, dan lebih terkini dengan sofwer pencetakan desktop seperti Aldus PageMaker yang telah menyertakan satu versi Lorem Ipsum.

Lorem Ipsum berasal dari mana?
Berbeza dari pendapat umum yang popular, Lorem Ipsum bukan karya text secara rambang. Ia menpunyai asal usul dari secebis sastera klasik Latin dari kurun 45 TM (Tahum Masihi) , menjadikan ia karya berusia lebih 2000 tahun. Richard McClintock, seorang professor bahasa di Latin di Hampden-Sydney College in Virginia, USA, telah menyelidik salah satu ayat Latin yang kurang difahami, “consectetur” dan dalam menelitikan pengunaan perkataan ini dalam karya klasikal, telah menjumpai asal perkataan “consectetur” ini. Lorem Ipsum berasal dari seksyen 1.10.32 dan 1.10.33 karya “de Finibus Bonorum et Malorum” (Kebaikan dan Kejahan Yang Ekstrim) oleh Cicero, ditulis pada 45 SM. Buku ini ialah satu peniliitian tentang teori etika, dan amat popular pada zaman Renaissance. Ayat pertama Lorem Ipsum, “Lorem ipsum dolor sit amet..”, datangnya dari ayat terkadung didalam seksyen 1.10.32.
Sejumlah text seragam Lorem Ipsum yang digunakan semenjak 1500an di terbitkan di bawah ini untuk mereka yang berminat. Seksyen 1.10.32 dan 1.10.33 from “de Finibus Bonorum et Malorum” oleh Cicero juga disertakan seperti kandungan asal, dan disusuli dengan versi Inggeris semenjak tahun 1914, yang di terjemah oleh H. Rackham.

Mengapa ia digunakan?
Adalah menjadi satu fakta bahawa pembaca akan terganggu oleh text yang boleh difahami apabila melihat susunan mukasurat. Kegunaan Lorem Ipsum adalah kerana ia mempunyai susunan ayat yang kelihatan normal, yang lebih menarik berbeza dengan “Contoh disini, contoh disini”. Ia menyerupai text yang boleh dibaca dalam bahasa Inggeris. Banyak pakej pencetakan desktop dan editor web sekarang menggunakan Lorem Ipsum sebagai model text, dan satu search “Lorem Ipsum” dapat memperlihatkan sejumlah website yang masih dalam persiapan. Pelbagai versi telah timbul dalam tahun tahun yang lepas, kadangkala secara sepontan, dan kadangkala di sengajakan (seperti selitan lawak jenaka dan sebagainya).
source : ms lipsum
ok,tu jelah yang aku nak kongsi dengan korang..
so,lepas ni tak payah la rasa pelik lagi bila jumpa ayat macam tu :)