Aku Sayau Ke Nuan

hahaha..
mesti pelik kan dengan tajuk ni?nak tahu apa maksud dia?
“Saya Cintakan Awak”
“Apai,minta duit mimit”
ayat ni pulak antara ayat yang boleh menyebabkan
korang dapat flying kick dari ayah korang.


sebab maksud dia = Ayah,minta duit sikit.
Actually,aku tengah siapkan assignment ni.
bosan pulak kan. So, saja try google bahasa iban.
ni antara bahasa iban yang aku jumpa.
korang bolehlah practice, mana tau dapat pasangan orang iban ke  ;)
MELAYU=IBAN
AKU = NUAN
MAKAN = MAKAI
MAHU = DEKA
SAYANG = SAYAU
RINDU = LELENGAU
JALAN = JALAI
KAWAN = BAKIH/KABAN
KEKASIH = SULU/AMBAI
GILER BAYANG = MERAMPAU
ANJING = UKOI/UDUK
CIUM = SIUM
SUDAH = UDAH
PANAS = ANGAT
BESAR = BESAI
KECIL = MIT
KUCING = MAYAU
SEKOLAH = SEKULA
BERBORAK = BERANDAU
MALAM = LEMAI
ALAMAK = APU
KAMU = DIK/NNUAN
MAHU = KA
CANTIK = BAJIK
HENSEM = SIGAT
PEREMPUAN = INDU
LELAKI = LAKI
Apa khabar.
Nama brita.
Khabar baik.
manah brita.
Saya nak pergi ke pasar ikut boyfriend saya.
Aku deka ngagai pasar enggau sulu aku.
Saya cintakan awak.
Aku sayau ke nuan.
Jom kita kahwin sekarang.
Aram tua kawin diatu.
Dah mandi ke belum.
Udah mandi ke bedau.
Aduh.. saya sakit perut.
Akai… aku pedis perut.
Mak, saya nak makan.
Indai, aku deka/kak makai.
Ayah, minta duit sikit.
Apai,minta duit mimit.
Angkat jemuran, hujan sudah turun .. hihihii
Angkat kain jembi , ujan udah laboh.. hihihihi
Anak kucing kawan saya dah mati.
Anak mayau kaban aku udah parai.
Hensemnya dier….
Sigatmai ia…
Cantiknya dierr..
Bajikmai ia..
Sakit gigi.
Pedis ngeli.
ok dah,kalau nak tau lagi,
korang google lah sendiri  :)
aku nak sambung buat assignment ni..
bye.