Portishead Discography

http://www.sonicitchmusic.com/wp-content/uploads/2008/01/portishead.png
Portishead yang terkenal dengan genre trip hop ini antara band yang  terawal membawa genre sebegini, khususnya di US.  Dengan tambahan  element experimental, electronica, elastic beats, cool jazz & acid house  membuatkan muzik portishead unik & agak pelik :)
Portishead bermula seawal tahun 1991,dan sehinggalah sekarang portishead masih kekal di arena muzik. Lama kan? time 1991,umur aku  3tahun 8O
1994,Portishead released 1st album mereka yang bertajuk “Dummy”,  “Dummy” terkenal di seluruh US & Europe(walaupun tak pernah tour di  negara tersebut sebelum tu). lebih 150,000 copy telah dijual dan pada
2003, “Dummy” mendapat ranking yang ke 419 dalam majalah Rolling Stone(500 greatest albums of all time).



http://image.guardian.co.uk/sys-images/Music/Pix/pictures/2008/06/13/Portishead460.jpg
Selepas berjaya dengan album pertama, kali ni mereka mereleasedkan “Portishead” pada tahun 1997. muzik “Portishead” agak berbeza dengan “Dummy”, kali ni muzik mereka lebih “grainy and harsher”. Tiga single, “All Mine”, “Over” dan “Only You” berjaya mencapai Top 10 placing in UK.
Portishead merakamkan konsert live mereka di Roseland Ballroom yang diiringi dengan band orchestra dan direleased pada tahun 1998, yang bertajuk “Roseland NYC Live”.
Setelah hampir 11 tahun tanpa album baru, album “Third” muncul pada  tahun 2008. Setelah bertahun-tahun mereka senyap tanpa album,tak sangka peminat Portishead masih lagi ramai, kerana dalam masa 24 jam,  327,000 kali lagu mereka diplay dalam website Last.fm  :wink:
Aku dah kumpul semua album Portishead, kalau korang nak download, aku dah uploadkkan, guna torrent. :D
klik link ni kalau korang berminat nak layan band Portishead ni.
http://tinypaste.com/dd2adhttp://www.paidpaste.com/paste-32244
Ni antara music&video yang aku suka :)




tak ramai yang suka muzik macam ni, tak tau kenapa,
tapi yang penting aku suka sebab muzik Portishead unik :)